Hoe kun je ziekteverzuim verlagen?

bedrijfsfitness

Introductie hoe kun je ziekteverzuim verlagen?

Hoe kun je ziekteverzuim verlagen? Want een te hoog ziekteverzuim kan de werkgever veel geld kosten. In dit artikel behandelen we de volgende vragen: hoe voorkom je een te hoog ziekteverzuim? En hoe pak je langdurig verzuim aan? Hoe beheers je ziekteverzuim? En meer informatie voor duurzaam inzetbaar personeel. 

Wat is ziekteverzuim en hoe kun je het verlagen?

Ziekteverzuim is afwezigheid op de werkvloer door ziekte. Dit kan een griepje zijn (kort verzuim), maar dit kan ook langdurig ziekteverzuim zijn (6 dagen of langer). 
Het ziekteverzuim kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld door werk, maar ook door privé gebeurtenissen komen. Om antwoord te krijgen op de vraag: hoe verlaag ik het ziekteverzuim? Kijken we eerst hoeveel ziekteverzuim er is in Nederland.

Hoeveel ziekteverzuim is er in Nederland?

Het totale verzuim in het 4e kwartaal van 2019 was 4,5%. Van dit percentage is 68,2% korter dan 6 dagen. Gelukkig zijn veel mensen dus snel fit genoeg om weer naar het werk te gaan.

Ziekteverzuim verlagen

3 Soorten verzuim

Er is dus kort en lang verzuim. We bespreken nu de verschillende soorten van het lange verzuim, dus 6 dagen en langer. 

1. Psychisch verzuim

Bij psychisch verzuim kun je denken aan burn-outs, depressies en angststoornissen. Een belangrijke oorzaak van dit soort verzuim is werkstress. Deze vorm van stress is inmiddels bedrijfsziekte nummer één

Gemiddeld duurt psychisch verzuim 220 dagen. Per zieke werknemer kost dit de werkgever €250 per dag. Bij elkaar kan het de werkgever dus €55.000 kosten. Zoals je kunt zien, kan dit behoorlijk oplopen. Daarom is het goed om de werkstress en de negatieve gevolgen te verlagen. Met onze bedrijfsfitness trajecten helpen wij de werkgever en hr om de negatieve gevolgen van werkstress aan te pakken. 

2. Klachten aan het bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat wordt bij sommige beroepen regelmatig op de proef gesteld. Een paar voorbeelden hiervan zijn de zorg, de bouw en beroepen in de logistiek. Voor deze beroepen is het belangrijk dat je fysiek en mentaal sterk bent/blijft. 

Met bedrijfsfitness zorgen wij van Personal Training Truck voor personeel dat blij, productief en duurzaam inzetbaar is. Dit doen wij door op de bedrijfslocatie full body trainingen te verzorgen, zodat werknemers fysiek en mentaal sterk worden.  

3. Ouderdomsklachten

Ouderdomsklachten (zoals hart- en vaatziekten) is de derde soort van langdurig verzuim. Gelukkig is dit soort verzuim uit te stellen of kun je dit zelfs voorkomen met een gezonde leefstijl. 
 
Je kunt bijvoorbeeld het zitgedrag verlagen, want langdurig zitten vergoot de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. 
 
Als werkgever kun je kiezen voor personal training en bedrijfsfitness. Beide zijn niet alleen goed voor jezelf en je bedrijf, maar ook nog eens financieel voordelig.

Ziekteverzuim verlagen

Stappenplan om het ziekteverzuim te verlagen

1. Fysieke en mentale gezondheidscheck

We beginnen bij al onze klanten met een fysieke en mentale gezondheidscheck. De fysieke check is een full body training op de bedrijfslocatie. Het mentale gedeelte is om werknemers een vragenlijst te laten invullen over de mentale gezondheid. 

2. Ga het gesprek aan en monitor

Als werkgever of hr manager is het belangrijk om verzuim vroeg te herkennen. Ga bijvoorbeeld regelmatig het gesprek aan. Hierdoor kun je langdurig ziekteverzuim voorkomen.

Is iemand ziek of ziek geweest? Monitor dan deze zieke medewerker en vraag waarom een werknemer ziek is geworden. Hierdoor kun je als werkgever in de toekomst verzuim voorkomen met een goede aanpak. 

3. Voorkom een gestreste werkvloer

Niemand zit te wachten op een gestreste werkvloer. Voorkom een gestreste werkvloer door werknemers  

4. Zorg voor goede werkomstandigheden

Moedig het personeel aan om gezond te eten en te leven. Beperk dus alcohol, sigaretten en suiker. 

5. Zorg voor gemotiveerd personeel

Gemotiveerd personeel verzuimt minder. Zorg daarom voor gemotiveerd personeel door werknemers te waarderen. Laat als werkgever of hr manager zien dat je om je personeel geeft en dat ze er toe doen. 

6. Geef het goede voorbeeld

Geef als werkgever of hr manager/afdeling het goede voorbeeld. Doe zelf mee met de bedrijfsfitness, eet zelf gezond, train zelf goed en geef het goede voorbeeld aan het personeel. 

7. Kom in actie!

Bestel je proeftraining hier, het is tijd voor actie. 

De bovenstaande video is een impressie van onze bedrijfsfitness met Eetcafé Jo en Co in Purmerend

Wil jij als werkgever aan de slag om het ziekteverzuim te verlagen? Kies dan één van de onderstaande opties.